MEDISCHE CARTOONS OVER INTERPROFESSIONELE SAMENWERKING IN DE GEZONDHEIDSZORG
Samen met Drs. Marco Versluis, Titia van Duin en Marco Antonio de Carvalho-Filho heb ik een serie cartoons gemaakt over de ervaring van artsen in opleiding aan het begin van hun carrière. De cartoons zijn gebaseerd op onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit onderzoek omvatte interviews met jonge artsen op basis van de Rich Picture Technique. De jonge dokters werden gevraagd een tekening te maken over een situatie. Die tekening zou dan het middelpunt van het gesprek zijn. Het onderzoek beschrijft hoe jonge artsen die de overstap maken van student naar arts kijken naar interprofessionele samenwerking.

Over het onderzoek
Wandering the landscape: junior doctors’ experiences with interprofessional collaboration. A rich picture study.
De overgang van geneeskundestudent naar arts-assistent zit vol uitdagingen. Artsen in opleiding moeten deel gaan uitmaken van de artsen community of practice (CoP), terwijl ze omgaan met nieuwe verantwoordelijkheden, taken en verwachtingen. Tegelijkertijd moeten ze leren hoe ze de grenzen en overlap kunnen navigeren met de andere praktijkgemeenschappen die het Landschap van de Praktijk (LoP) vormen. Deze studie heeft tot doel te begrijpen hoe artsen in opleiding interprofessionele samenwerking (IPC) ervaren en welke elementen deze ervaringen vormgeven gezien hun overgang naar de klinische praktijk.
13 doktersassistenten tekenden individueel
rich pictures van IPC-ervaringen, een positieve en een negatieve. Een rich picture is een visuele representatie, een tekening van een bepaalde situatie die bedoeld is om de complexe en non-verbale elementen van een ervaring vast te leggen. Semi-gestructureerde interviews werden gebruikt om het begrip van de afgebeelde IPC-ervaringen van junior artsen te verdiepen. Zowel beeldmateriaal als interview transcripts werden iteratief geanalyseerd.
De cartoons tonen enkele van de meest voorkomende bevindingen in dit onderzoek. Eerst werden de meest voorkomende bevindingen besproken, evenals de beste manier om deze te visualiseren. Toen begon ik te schetsen met als resultaat deze zeer ruwe eerste versie:​​​​​​​
Nadat feedback was verzameld op de ruwe schetsen, is een meer verfijnde versie van de illustratie gemaakt voor cartoons 1 t/m 3. Voor cartoon 4 is gekozen voor een geheel nieuwe aanpak. De definitieve cartoons zijn hieronder te zien:
Junior artsen hebben het gevoel dat ze alles zelf moeten doen.
Junior artsen hebben het gevoel dat ze alles zelf moeten doen.
IPC en de supervisor.
IPC en de supervisor.
IPC is nog geen collectief gebeuren.
IPC is nog geen collectief gebeuren.
Gewenste IPC situatie
Gewenste IPC situatie
NIEUWSGIERIG NAAR MEER?
Klik op een van de afbeeldingen hieronder om meer van mijn medisch illustratie werk te zien.
Back to Top